Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik najavio sprečavanje izbora 2022. u RS-u

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik stigao je u Doboj na sastanak s gradonačelnikom Borisom Jerinićem koji je kao kandidat SNSD-a na ovim lokalnim izborima osvojio najviše glasova, ali njegov mandat nije potvrđen jer je CIK donio odluku da poništi izbore u ovom gradu. Dodik je kazao kako će SNSD krenuti već s pripremama da spriječi održavanje izbora 2022. godine u RS-u.

Dodik je ponovio kako CIK “nije izabran u skladu sa zakonom, da su donosili nezakonite odluke, a da je jedna od njih bila odgađanje izbora”.

“Ne mogu da ponište dovoljno izbora u RS-u koliko ćemo mi pobijediti. Ovdje narodi u RS-u, Srbi moraju uvidjeti da su mjesta Bošnjaka favorizovana, da nisu dirnuta, samo su poništena tamo gdje su Srbi. Pokušava se nametnuti da ne poštujemo procese. Ovo je direktno u funkciji bošnjačke politike i političkog Sarajeva koji želi kreirati te odnose. Sva naša građanska izborna prava su pogažena u Srebrenici i Doboju. I u drugim mjestima u FBiH je bilo prigovora za izbore pa tamo nisu poništeni. Šarović, Borenović i njihovi koji se hvale da su pravnici su odlučili da naprave dogovor s muslimanima u Sarajevu. Šarović i Borenović da problematizuju Doboj, a muslimani Srebrenicu i našli su kompromis da to podrže. Žalit ćemo se Sudu kao partija, ali i to je bezveze jer je to sve jedna logika. RS ne smije da odustane od svog prava na status. SNSD će početi s aktivnostima da onemogući izbore 2022. godine na teritoriji RS”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Jerinić je ranije bio kadar SDS-a kada je došao na funkciju gradonačelnika Doboja. U Doboju su krajem decembra održani i protesti pristalica SNSD-a na kojima su izrazili nezadovoljstvo zbog nepotvrđivanja izbornih rezultata u tom gradu.

Na današnjoj sjednici CIK-a predočeni su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja Srebrenici, ali i Doboju.

Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrditili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više