Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

DF predviđa katastrofu: “Vlada Federacije nije zaštitila građane”

Klub Demokratske fronte je već na samom početku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložio da se mijenja dnevni red i da prva tačka, a ne 13., kako je bilo predviđeno, bude informacija o posljedicama Covida na zdravstveno stanje stanovništva i ekonomski aspekt krize, ali s fokusom na vakcinaciju.

Počela je 19. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Poslanici će razmatrati više zakona u formi nacrta – o advokaturi, o vještacima u FBiH, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Jedna od tačaka dnevnog reda je i Plan za vakcinisanje protiv Covida-19 u FBiH.

Na dnevnom redu je i Nacrt programa rada Predstavničkog doma za 2021. godinu, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Srednjoročni program održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove autocesta, brzih cesta i magistralnih cesta za period 2020 – 2023. godine.

Sjednica se zbog tehničkih problema ne može pratiti putem YouTubea, kao što je planirano, stoga se pojedini poslanici oglašavaju i putem Faceooka.Klub Demokratske fronte je već na samom početku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložio da se mijenja dnevni red i da prva tačka, a ne 13., kako je bilo predviđeno, bude informacija o posljedicama Covida na zdravstveno stanje stanovništva i ekonomski aspekt krize, ali s fokusom na vakcinaciju. To je u konačnici prihvaćeno, jer je, kako ističu u Klubu DF-a, u najmanju ruku nedopustivo da se govori o bilo čemu drugom osim o vakcinaciji na početku zasjedanja, piše “Oslobođenje”.

– U ovom momentu ne postoji važnije pitanje od pitanja zaštite zdravlja građana. Ignorantski odnos nadležnih iz njima znanih razloga može ukazivati da su indolentni, jer su vakcinisani ili zdravstveno neprosvijećeni. S obzirom na njihovo formalno obrazovanje, ostaje za razmišljanje o čemu se radi. Vlada Federacije nije zaštitila građane i, ako to ubrzo ne učini, na pomolu je katastrofa. Odbor za zdravstvo Federalnog parlamenta predložio je zaključak da Vlada Federacije ide u direktne pregovore sa proizvođačima vakcina. U konačnici, postavlja se pitanje neiskorištene mogućnosti interventnog uvoza vakcina koje nemaju dozvolu za stavljanje u promet kroz dogovor na nivou entitetskih vlada – napisala je na svom Facebook profilu Alma Kratina, šefica Kluba poslanika DF-a.

Nadalje je istaknula da je Vlada FBiH dužna zaštititi građane, i to na način da obezbijedi vakcinu onima koji što prije žele vakcinaciju, ali i kroz kampanju o važnosti vakcinacije koja utječe na svijest onih građana koji izražavaju sumnju u ispravnost vakcinacije, što, također, nije učinjeno.

– Vlada Federacije je dužna brinuti o zaštiti zdravlja svih svojih građana, baš kao i Vijeće ministara o svim građanima Bosne i Hercegovine – zaključuje Kratina,prenosi Slobodnabosna

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više