Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Da li je moguće voziti automobil bez akumulatora?

Sudeći po žestokim diskusijama na specijalizovanim forumima, pitanje vožnje bez akumulatora progoni mnoge radoznale umove. Zdrav razum nalaže instant odogovor da je na modernim automobilima, prepunim elektronike podložne kvarovima, bolje ne podvrgavati vozilo takvim eksperimentima i da je rizik od fatalog kvara na nekom od sistema isuviše visok. Ali, da li je zaista opasno upravljati automobilom bez baterije? Hajde da probamo da odgovorimo malo sadržajnije na ovo pitanje.

Život piše romane i nikada niste sigurni šta vam sutra donosi. Danas se zanimamo za ovu temu iz čisto akademskih pobuda, iz radoznalosti ili znatiželje, a koliko već, ne daj Bože sutra, nesrećnim sticajem okolnosti možemo doći u situaciju da testiramo svoje znanje u praksi.

„Šta mora da mi se dogodi da bi morao da upravljam automobilom bez akumulatora?“ Pa, zamislite da akumulator padne u komu usled nekog kratkog spoja ili nekog drugog nesrećnog spleta okolnosti. Nemate mogućnost da brzo zamenite uređaj ispravnim, ali vam je hitno potreban automobil.

Naposletku, neko može i da ukrade akumulator, a onda šta ćemo?

Prvi problem s kojim će se verovatno suočiti vozač koji je odlučan da potera automobil bez napona, jeste kako pokrenuti motor. Šanse za buđenjem motora kao što je ilustrovano na fotografiji, to jest „na gurku“ su male: ispražnjena baterija neće pobuditi namotaj anlasera. Možete se osloniti na samopobodu startera, ali automobil će morati dugo da se gura ili da ide nizbrdo – najmanje do 3.000 obrtaja u minuti.

Druga opcija je povezivanje kablova za startovanje sa nekim drugim, ispravnim akumulatorom i njegovo buđenje. Ali, ovo je izuzetno opasno bez obzira na to da li je „donatorska“ baterija potpuno ispravna ili to baš i nije. Ovo može biti opasno kako po naš automobil tako i po „donorski“. Zato je najbolje koristiti brzi, to jest pametan punjač u takvoj situaciji. Glavna stvar je da se akumulator puni i proizvodi struju snage najmanje 300A. Ovo naravno zavisi od karakteristika agregata u našem vozilu.

Pretpostavimo da smo uspeli da startujemo motor. Šta je sledeće, mogu li da idem? Ako je odgovor potvrdan, onda ostaje pitanje koliko dugo ovako mogu da vozim?

Ovde je važno imati na umu da akumulator ima zaduženje, ne samo da napaja potrošače, već i da izjednačava napon, izravnava kolebanje struje. Vožnja bez baterije u praistorijskom automobilu sa minimumom elektronike nije kobna i uglavnom nije upitna. Što se tiče modernih automobila, ovde je sve mnogo komplikovanije: u najgorem slučaju, „mozak vozila“ može da propadne od udara struje, a to će nesumnjivo vlasnika koštati popriličnu cifru.

Samo iz ovog razloga, bolje je ne voziti se bez baterije. Međutim, ako nema drugog izlaza, onda trebate obratiti posebnu pažnju na izolaciju pozitivnog kraja od karoserije. Uključivanje svih mogućih potrošača električne energije pomoći će u minimiziranje efekata naleta napona: uređaji za osvetljenje, multimedija, grejanje zadnjeg stakla, grejanje sedišta. I ne pokušvajte da zabeležite rekord u prevaljenom rastojanju u vožnji bez akumulatora: pravac do najbliže prodavnice auto-delova po novu bateriju.

Kao što pokazuje praksa, mnogo toga ovde zavisi ne samo od dizajnerskih karakteristika automobila i stanja uređaja, već i od postupaka vozača i puke, banalne sreće. Na primer, jedan radoznali lik sklon eksperimnetima koji je svoje iskustvo delio na internetu uspešno je vozio desetogodišnji Renault Megane bez baterije. A drugi – uspeo je da sagori zavojnicu za paljenje na VAZ „kopejki“ već 15 minuta nakon starta.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više