Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

BiH se dodatno zadužuje – ko će taj novac vraćati?

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine najavila je da će od 2021. do 2023. godine biti potrebno zaduženje u iznosu od 1,9 milijardi dolara da bi se održao rast BDP-a od 2,5 do 3,5 odsto.

Na zadnjoj sjednici Federalne vlade usvojena je strategija upravljanja dugom od 2021. do 2023. godine. Ekonomski stručnjaci tvrde da zaduživanje nije problem koliko način na koji će taj novac biti utrošen.

Nakon što su propali inicijalni pregovori sa MMF-om, bilo je očekivano novo zaduženje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Za sada nisu objašnjeni detalji zaduživanja. Spominje se iznos od 1,9 milijardi. Nova zaduženja su
neophodna kako bi bile popunjene rupe u proračunu, tvrde ekonomisti.

Zaduženje samo po sebi nije problem, tvrde ekonomski stručnjaci. No, problem je gdje i na koji način se ta sredstva troše.

Ovaj iznos od gotovo 2 milijarde dolara prije svega bit će usmjeren na rast BDP-a od 2,56 do 3,5 posto u naredne tri godine, izjavila je federalna resorna ministrica Jelka Milićević. Prema njezinim riječima, trenutačno ukupni dug prema BDP-u iznosi 26,4 posto, a sa novom strategijom u Vladi smatraju kako će taj odnos iznositi do 31,5 posto.

Osnovni problem kod zaduživanja jeste činjenica kako se ta sredstva ne koriste namjenski, za rješavanje ekonomskih problema i sprovođenja ekonomskih reformi. Sredstva se uglavnom usmjeravaju u javnu potrošnju. Problem ne bi bio da se država zadužuje ako to osigurava stabilne ili veće stope ekonomskog rasta, tvrde ekonomski stručnjaci.

U Bosni i Hercegovini to nije slučaj. Dug se samo povećava i trenutačno iznosi 12 milijardi konvertibilnih maraka. Postavlja se pitanje tko će taj novac vraćati.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više