Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Željku Komšiću sasvim iznenada stiglo pismo iz daleke Australije: “Zbog državničkkog ponašanja imate našu bezrezervnu podršku”

Vijeće bosanske zajednice iz Australije uputilo je saopštenje kojim se daje bezrezervna podrška članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću povodom njegovog “non-papera” upućenog zvaničnicima Evropske unije.

Saopštenje Vijeća bosanske zajednice NJV prenosimo u cijelosti:

– Na osnovu stavova u pismu člana Predjsedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Željka Komšića, upućenog sjedištu Evropske Unije u Briselu – “non paper”, Vijeće bosanske zajednice NJV (BCC) bezrezervno izražava podršku i riječi zahvalnosti na odlučnosti i beskompromisnom državničkom stavu i ponašanju.

Konačno, krajnje je vrijeme da se svi dužnosnici na svim nivoima državne vlasti Bosne i Hercegovine počnu odnositi sa više senzibiliteta i odgovornosti na dešavanja u državi Bosni i Hercegovini, jer su položili zakletvu da će štititi interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda koji žive na teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Takođe, osuđujemo svaki izdajnički potez i pokušaj razgradnje države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njene cjelovitosti, te ugrožavanja jednakosti prava bilo kojega građanina ili naroda, kršenje osnovnih ljudskih prava – da svako može da da bira i da bude biran na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Tražimo od sudskih organa države Bosne i Hercegovine, VSTV prije svega, da svaki pokušaj narušavanja interesa države Bosne i Hercegovine, njenih građana i naroda, adekvatno kazni, bilo da je riječ o pojedincu, nekoj političkoj partiji ili stranci, ili nevladinoj organizaciji.

Zahtijevamo od Misije EU, Ambasadora zemalja “Kvinte”, da prestanu favorizovati etnički koncept uređenja države Bosne i Hercegovine te da daju adekvatna ovlaštenja OHR i Visokom predstavniku da konačno obavlja svoju dužnost i time spriječi eventualnu razgradnju države Bosne i Hercegovine na – etničke torove.

Najoštrije osuđujemo bilo kakav pokušaj visokih evropskih dužnosnika i članica EU da se stavljaju na stranu onih koji očito pokušavaju etnički podijeliti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Sve presude Suda za ljudska prava u potpunosti ispoštovati i sprovesti u političku praksu prije izbora 2022. godine, da se hitno zabrani negiranje presuđenoga genocida u Srebrenici, da se zabrani veličanje svih presuđenih ratnih zločinaca, da se izvrši reforma obrazovnog sistema, tačnije zabrani susjednim državama da nameću njihov obrazovni program, čime se veličaju presuđeni ratni zločinci, da se ukinu “dvije škole pod jednim krovom”, da se omogući nesmetano korištenje tri službena jezika, bosanski, srpski i hrvatski na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve nevladine organizacije kako u zemlji tako i bh. dijaspori da se aktivnije uključe u aktuelna dešavanja u državi Bosni i Hercegovini te poduzmu sva demokratska sredstva s ciljem da se zaustavi daljnje slabljenje i urušavanje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija”, saopšteno je.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više