Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bećirović: Hitno formirati Ministarstvo zdravstva na nivou BiH

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH i zastupnik u Doma naroda PSBiH, aktivan je na društvenim mrežama.

Na svom Instagram profilu danas je objavio svoj prijedlog još iz augusta prošle godine o formiranju jednog Ministarstva BiH na nivou države.

Njegov post objavljujemo u cijelosti:

“U augustu 2020. godine predložio sam dva zakona (Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine) s ciljem formiranja Ministarstva zdravstva BiH.

Nakon toga, javno sam na sjednici upozorio delegate u Domu naroda PSBiH da se posljedice neusvajanja ovih zakona mogu prelomiti “preko leđa” građana Bosne i Hercegovine.

Nažalost, moje upozorenje se obistinilo. Jedino građani naše države nemaju vakcine čime su direktno ugroženi životi velikog broja ljudi u našoj državi. Zato, još jednom, javno pozivam Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku krene u proces formiranja Ministarstva zdravstva BiH. Državi Bosni i Hercegovini je potrebno jedno ministarstvo zdravstva, a ne postojećih trinaest (13) skupih i nepovezanih ministarstava.

Svijet hoće da pregovara sa jednom državnom adresom a ne sa 13 ministarstava. Više je nego jasno da se zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini nalazi u lošem stanju.

Neefikasan sistem, komplikovane procedure, zastarjela oprema, neuslovne bolničke sobe, dugovanja zdravstvenih ustanova, niske plate i masovan odlazak medicinskih radnika, samo su neki od brojnih problema zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Korona kriza i afera u vezi nabavke vakcina je dodatno razotkrila brojne slabosti zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se prekine praksa opstruiranja formiranja Ministarstva zdravstva BiH”, napisao je Bećirović na svom Instagram profilu.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više