Kosovo kao multietnička zajednica ne može opstati, kao ni multietničke države, poput BiH i Makedonije, tvrdi Timoti Les, jedan od najvećih zapadnih poznavalaca prilika na Balkanu. U intervjuu za našu RTRS Televiziju, izjavio je da će biti novih prekrajanja granica na Balkanu

Procjenjuje da su srpske elite sve složnije i odlučnije u konačnom otcjepljenju od Bosne i Hercegovine. Misli da će proces ostvarivanja nezavisnosti početi naredne godine, i da Bakir Izetbegović uporno pokušava da zadrži postojeće stanje.

Prilike da Republika Srspka naredne godine krene putem nezavisnosti su realne -iako je to svojevrsni rizik, smatra Timoti Les. Kaže da geopolitičke prilike idu na ruku predsjedniku Republike Srspke Miloradu Dodiku koji otvoreno zagovara nezavisnost, od koje, poručuje Les- Dodik neće odustati sve dok muslimanse elite ne prestanu zagovarati centralizaciju BiH.

– Postoje realne prilike ako Dodik želi da se bori za nezavisnost, i one će se ukazati ove i naredne godine, sve dok nova američka administracija ne odluči kakvu će politiku voditi na Balkanu. One će postojati i sve dok je Turska u savezu sa Rusijom zbog dešavanja na Bliskom Istoku, jer neće moći kao do sada da bude tradicionalni partner u ciljevima muslimana u Sarajevu, rekao je Les.

Osvrćući se na pobjedu Donalda Trampa kaže da bi moglo doći do promjene politike SAD prema Balkanu koja bi iz dosadašnje politike manjkavog angažmana mogla da postane politika opšte ravnodušnosti. Kao rezultat svega toga vidi nezavisnost Srpske već sljedeće godine, a tvrdi da će BiH pokušati da napuste i Hrvati. Les kaže, da ni uloga Evrope više nije ista jer se suočava sa velikom krizom koja bi za nju mogla biti terminalna. Oruđe koje su zapadne sile dosada koristili da disciplinuju “ neposlušne lidere na balkanu“ -sankcije više nemaju isti značaj, što se pokazalo na blagim i beznačajnim sankcijama protiv Dodika, od odlazeće američke administracije.

ČITAJTE:  DODIK: Vehabije povremeno izvode napade i na RS

– Postavlja se pitanje da li će Amerika ili neka druga sila pokrenuti jače sankcije protiv Dodika ako Republika Srpska napravi odlučniji korak prema nezavisnosti. Ali nisam uvjeren da će Vašington uraditi takvo nešto, jer ne postoji ništa što je u ponašanju Milorada Dodika nasilno ili prijetnja u očima zapada. Isto tako bilo bi jako teško uvjeriti evropske i američke političare u razloge zašto kažnjavaju jednog lokanog lidera zbog političkih akcija koje su mirne i nenasilne, naglasio je Les.

Les smatra da je jedina realna opcija, da Zapad podrži proces pregovora u kojem bi Bošnjaci pristali na slabljenje bosanske države što bi zadovoljilo želje Srba i Hrvata za većom autonomijom, a spriječilo eskalaciju nemira i nasilja koji bi se proširili na region. Vjeruje da samo nacionalne države mogu garantovati prava i bezbjednost svim građanima, a istovremeno zaustaviti takmičenje za teritorijom u regionu. Budući da niko ne želi eksploziju novih mikrodržava u regiji, očekuje da bi moglo da dođe do spajanja sa srodnim državama preko granica.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO FACEBOOK & TWITTER