Fresh Press portal
Kolumne

Rusija pozvala Dodika, Izetbegovića i Čovića kao predstavnike naroda, a ne države BiH

Iz dokumenta koji je u posjedu Fokusa vidljivo je da su Dodik i Čović potvrdili učešće na okruglom stolu, koji se video putem organizira iz Ujedinjenih nacija u Njujorku, dok se Izetbegovićev odgovor još čeka

S. DEGIRMENDŽIĆ // Fokus.ba

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Rusija će u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, 24. novembra organizirati okrugli sto kojem bi trebali prisustvovati svi ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a. Pozivnice za ovaj skup, kako nezvanično saznaje Fokus iz izvora međunarodne zajednice u Sarajevu, dobili su i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, te Bakir Izetbegović i Dragan Čović, članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, Dodik, Izetbegović i Čović, koji su ujedno i predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a, pozive za učešće na okruglom stolu nisu dobili u svojstvu državnih zvaničnika, nego kao predsjednici stranaka i kako se navodi u dokumentu protokola tog događaja koji je u posjedu Fokusa, “predstavnici konstitutivnih naroda u BiH!”

I dok su jučer svi dobronamjerni prema BiH pozdravili zajedničku izjavu sva tri člana Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma s naglaskom na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanja i uvažavanja svih naroda i građana iz svih dijelova BiH, Rusija je na obilježavanje godišnjice ovog sporazuma ratficiranog 21. novembra u Dejtonu, bh. zvaničnike pozvala u svojstvu predstavnika naroda.

DODIK I ČOVIĆ POTVRDILI UČEŠĆE

Iz dokumenta je vidljivo da su učešće na video konferenciji potvrdili Dodik i Čović, dok se, kako je navedeno Izetbegović treba očitovati o pozivu.

Uputili smo pisane upite Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću o tome u kojem su svojstvu pozvani za učešće na okruglom stolu i da li će se odazvati ukoliko ih se poziva kao predstavnike naroda, a ne države BiH.

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore. Upit o tome da li su na skup u organizaciji Rusije pozvana i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i u kojem svojstvu je Rusija pozvala bh. zvaničnike Dodika, Izetbegovića i Čovića, poslali smo i Ambasadi Ruske Federacije u BiH, ali i njihov odgovor još čekamo.

Također, i u Predsjedništvu BiH smo pitali da li su pozivnice za okrugli sto povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dobili Džaferović i Komšić, ali ni iz te institucije nismo dobili odgovor.

Zanimalo nas je da li Ministarstvo vanjskih poslova BiH ima informacije o pozivima upućenim bh. zvaničnicima i zna li MVPBiH u kojem su svojstvu za učešće na konferenciji u Njujorku pozvani Dodik, Izetbegović i Čović, ali ni oni nisu odgovorili na naš upit.

No, ukoliko se pristane da državni funkcioneri učestvuju na jednom skupu na nivou Vijeća sigurnosti UN-a u svojstvu predstavnika naroda, a ne države na ovaj način bit će nastavljena praksa, koju je očigledno ciljano počeo uvoditi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, u septembru ove godine, kada je u posjetu zvaničnom Zagrebu pozvao samo Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, ali u svojstvu “predstavnika srpskog naroda” i kada je pri tome zaobišao pozvati Šefika Džaferovića, u to vrijeme predsjedavajućeg Predsjedništva i Željka Komšića, člana kolektivnog šefa države BiH.

Podsjetimo da su ubrzo nakon Dodika, u svojstvu stranačkih šefova u Zagreb krajem septembra otišli i Izetbegović i Čović, a oni su imali susret s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Međutim, ukoliko se bh. zvaničnici nastave odazivati na pozive za učešće na međunarodnim skupovima u ime konstutitivnih naroda, a ne države bit će ovo svojevrsni udar i na BiH i na njene institucije koje se sve češće zaobilaze, a primat nad njima se daje stranačkim liderima, od kojih, pored svega, nijedan nema “tapiju” da je i predstavnik naroda u BiH.

BIH JE I DRŽAVA GRAĐANA

U propratnom dokumentu o video konferenciji u Njujorku koju organizira Rusija, između ostalog se navodi da je u kontekstu razumijevanja Dejtonskog sporazuma i “važnosti njegove pune provedbe za stvarnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i da bi se dobila sveobuhvatna slika događaja na terenu, potrebno saslušati predstavnike tri konstitutivna naroda.”

To bi, navodi se dalje , pomoglo u procjeni vrijednosti i značajne političke i historijske uloge koju Dajtonski mirovni sporazum ima za Bosnu i Hercegovinu i regiju Balkana u cjelini.

U tom smislu organizatori su pripremili nekoliko pitanja za raspravu s predstavnicima iz BiH, a koja se odnose na faktore koji utječu kako se navodi na normalizaciju odnosa između tri konstitutivna naroda BiH, kao i mjere koje bi se prema navodima iz dokumenta mogle poduzeti kako bi se smanjilo nepovjerenje među konstitutivnim narodima i državama u regiji?

Šta se u konačnici i suštini krije iza poziva bh. zvaničnicima u svojstvu predstavnika naroda na događaj koji organizira Rusija, dok Evropska unija i Sjedinjene Američke Države čine stalne napore da i naša zemlja prije svega bude država ravnopravnih građana uz jak državni identitet, a ne da određene etničke grupe imaju nad državom i veće pravo i osjećaj vlasništva, tek ćemo saznati.

Indikativno je da se lideri SNSD-A, SDA i HDZ-a BiH pored neuvažavanja organizatora i za građanski koncept BiH, pozivaju kao predstavnici konstitutivnih naroda baš nakon lokalnih izbora u BiH koji su pokazali da postoje i druge snage čiji ukupan zbir rezultata ne pokazuje premoć ovih stranaka da bi se one mogle pozivati kao isključivi predstavnici konstutitivnih naroda.

Faksimil dokumenta u kojem je sažet program okruglog stola u Njujorku: Rusija organizira skup

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više