Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Radončić: “Nije bit ko će ući u Predsjedništvo, bit je da oni koji predugo vladaju budu smijenjeni”

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, gostovao je sinoć u Dnevniku D na Federalnoj televiziji.

U izuzetno zanimljivom razgovoru Radončić je između ostalog govorio o tome zašto HDZ i Dragan Čović trebaju vratiti Bošnjacima uslugu nakon što su Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović 2004. godine naredili vijećnicima SDA u Gradskom vijeću Mostara da glasaju za hrvatskog gradonačelnika.

Na pitanje šta očekuje od sutrašnje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, predsjednik SBB-a je podsjetio na tu situaciju iz 2004. godine.

– Dolazeći večeras imao sam priliku da razgovaram sa gospodinom Safetom Oručevićem koji je bio gradonačelnik i koji nije znao da gostujem, ali me podsjetio na jednu stvar koju mi znamo, da je 2004. godine gospodin Bakir Izetbegović, a to je lako naći u “Dnevnom listu” ili u dnevnoj štampi, zajedno sa gospodinom Džaferovićem, tada dao nalog ljudima iz SDA da glasaju za gradonačelnika Hrvata i tako je izabran gospodin Ljubo Bešlić. Jer je HDZ imao 7-8 mandata a dobili su gradonačelnika. Ja mislim da je pošteno da nam sada Hrvati vrate tu uslugu. Dovoljno je Hrvat bio, 12 godina glavni ili prvi čovjek Mostara i zaista mislim da je red da ovoga puta to bude Bošnjak – kazao je Radončić.

Također, Radončić je upozorio da migrantska kriza ne može biti samo stvar Bošnjaka i da Milorad Dodik ne treba da nam nudi kontejnere i misli da je to dovoljno za rješenje migrantske krize.

– Problem se dogodio 2015. ili 2016. godine kada su migranti počeli da dolaze. Imali ste Vladu, na čijem čelu je bio Bošnjak. Imali ste gospodina Mektića, ministra sigurnosti. Oni su legalizirali, svjesno ili ne, praksu da svi migranti dolaze na prostor Federacije, da budem još konkretniji, na prostor gdje žive Bošnjaci. I kada se standardiziralo to, postalo je to ružna praksa, hoće sada da se to mijenja. Ja sam zatražio da se hitno zaposli 1.200 graničnih policajaca. Da se naprave kampovi izvan gradova, tražio vodu, grijanje, znači human proces, da obeshrabrimo te ljude i započnemo sa legalnom deportacijom ilegalnih migranata. Ništa se od toga nije uradilo i naravno da smo u situaciji u kojoj jesmo – kazao je Radončić.

Predsjednik SBB-a upozorio je da i Dragan Čović i Milorad Dodik moraju apsolutno participirati u rješavanju migrantske krize. Na pitanje šta sada radi vlast, Radončić je odgovorio:

– Ništa. Mi smo sada spremni da budemo plato za migrante, a taj plato neće obuhvatati Republiku Srpsku i prostor gdje žive Hrvati nego će nam Dodik govoriti “evo vam nekoliko kontejnera”. Migrantsku krizu moraju podijeliti svi prostori u BiH zajedno. Treba se promijeniti i uloga međunarodne zajednice, jer ne možete vi ovu vrstu pritiska na BiH koju dozvoljava EU, migranti žele da idu tamo, završavati na račun da mi ćemo podignuti željeznu zavjesu, a onda mala BiH treba da se nosi s planetarnim problemom koji se zove migrantska kriza.

Objasnio je i razloge napuštanja pozicije ministra sigurnosti BiH.

– Vi znate, javnost zna, zašto sam ja otišao sa mjesta ministra sigurnosti. Malo ćete naći Bošnjaka da napuste takvu atraktivnu poziciju, upravo zbog različitih koncepata. Vi se sjetite da sam ja prisustvo sjednici Predsjedništva BiH gdje je gospodin Šefik Džaferović, kao član Predsjedništva BiH, dao za pravo pakistanskom ambasadoru, da nam praktično ti ljudi dolaze u nekontrolisanim brojkama, a ne meni kao ministru sigurnosti. Nismo se našli na migrantskom konceptu. Nismo se našli na koceptu sistemske korupcije, Tužilaštvo BiH, respiratorska krađa, korona pljačka, i nismo se našli na tome da tri vladajuće stranke SNSD, HDZ i SNSD, u Vijeću ministara uopće ne sarađuju. To su bili glavni razlozi – podsjetio je Radončić.

Radončić je objasnio i zašto je SBB u talačkoj poziciji kada je u pitanju opstanak postojeće i formiranje nove Vlade FBiH.

Zanimljiv je bio i odgovor predsjednika SBB-a na pitanje da li će se kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva 2022. godine, šta očekuje od novog visokog predstavnika u BiH.

– Mislim da je najvažnija stvar da se za godinu i po, dvije pojavi nova politika. Da građani shvate da je promjenjivost vlasti moguća. BiH je jedina Evropska zemlja gdje 30 godina, govorimo o SDA, vlada jedna stranka ili da ne kažem jedna porodica. Mislim da je u tom smislu strateško pitanje kako će se opozicija SBB, SDP, Naša stranka, Narod i pravda, pozicionirati da dođe do promjene vlasti, da građani vide da je moguće promijeniti tu vlast. Što se tiče SBB-a i SDP-a, mi razgovaramo o tome i mislim da je Konaković raspoložen. I to je suština budućih izbora, a ne ko će biti kandidat za člana Predsjedništva. Ja sam o tome govorio, sve moje političke ambicije u personalnom smislu su ispunjene, ali mora u BiH doći do promjene vlasti. Vidite jučer, Vučić je razgovarao sa predsjednikom Francuske, Rusije i Kine da nabavi što više vakcina. U BiH imate Predsjedništvo koje ništa ne radi. Bavi se poklanjanjem ikona ili stavljanjem glave u pijesak kada su egzistencijalni problemi građana u pitanju, da nemaju nijednu međunarodnu komunikaciju. Oni kažu “mi smo dobri s Erdoanom, mi smo protiv Rusa”. Pa dobro, šta sada kada Erdoan i Putin prave zajedničku fabriku za proizvodnju vakcina. Mora se buduća politika 2022. godine u potpunosti posvetiti ekonomiji, razvoju, zapošljavanju, zaustavljanju iseljavanja građana, borbi protiv sistemske korupcije – rekao je Radončić.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više