Fresh Press portal
BiH Politika Video

Radončić: “Čampara je najteži udarac za SDA, jer je otkrio tajni način obračuna s rivalima”

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, gostovao je u emisiji ”Dan uživo” na N1 televiziji. U dinamičnom intervjuu Radončić je govorio o brojnim aktuelnim političkim i društvenim temama. Upitan da prokomentira situaciju s koronavirusom, posebno u Sarajevu, podsjetio je da smo, kada je bio ministar sigurnosti i predsjednik Koordinacijskog tijela BiH, „u daleko težim uvjetima, jer se tada nije znalo šta je korona, imali mnogo manji broj mrtvih i manje slučajeva zaraze, jer se bolje reagiralo“.

Čovićeva krivica

U Sarajevu je problem da mora svako preuzeti svoj dio odgovornosti, i KCUS i Opća bolnica. Imamo jednu paradoksalnu situaciju da se naša Infektivna klinika na KCUS-u ne bavi koronavirusom. U okviru zdravstva postoje velike dubioze. Imate cijelu papazjaniju. Nema ministra zdravstva KS i to nije dobro, ali mi znamo da zdravstvom u Sarajevu ne upravlja ministar zdravstva, bio on iz DF-a ili SBB-a, nego upravlja gospođa Izetbegović” – kazao je Radončić te dodao da su urađene velike i dobre stvari, ali da treba nastaviti, piše “Avaz“.

Na pitanje ko je kriv zašto još nema nove Federalne vlade, Izetbegović ili Čović, Radončić je rekao da svijet nije „crno-bijel“, ali da veću odgovornost ima Čović.

Jer ima tu ultimativnost da ne želi da se imenuje bilo šta na federalnom nivou dok se ne riješi pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda” – rekao je Radončić.

Na pitanje da prokomentira izjavu Milorada Dodika o zajedničkoj izjavi Srba i Hrvata kako BiH može da funkcionira, Radončić je kazao da je ta izjava dogovorena.

Njima treba dvadesetak dana uoči izbora da naprave, kao svaki put, veliku dramu da se građani uplaše kako bi glasali za SDA, SNSD, HDZ, da ih niko ne pita zašto je Federalna vlada najgore reagirala kada je ekonomski odgovor na pandemiju u pitanju u Evropi” – rekao je Radončić.

Nemoralne metode

Odgovarajući na pitanje o isključivanju Aljoše Čampare iz SDA, Radončić je kazao da se radi o najvećem udaru za SDA.

To je najteži udarac koji je stranka SDA, nakon tih starih, historijskih slučajeva, dobila napuštanjem jednog funkcionera. Čampara nije običan funkcioner SDA koji je napustio tu stranku, nego veoma nezgodan svjedok. On je, praktično, rekavši nekoliko puta da ne želi biti mač u tuđim rukama u obračunu s Radončićem, priznao ono što smo mi uvijek govorili – da su procesi protiv mene bili politički montirani. On je rekao veoma precizno: „Mi kao Čampare, braća, i gospodin Zvizdić“, koji je njihov rođak, „ne stojimo iza tih procesa, nego gospodin Izetbegović”. I mislim da je ta vrsta odlaska, gdje je on otkrio tu tajnu, koja, naravno, i meni pomaže da se politički bolje orijentiram kako ću se u budućnosti ponašati, nanio najveći udarac SDA, jer je otkrio neke nemoralne metode gdje se stalno igralo ping-ponga” – rekao je Radončić.

On je negirao tvrdnju da ga s Čamparom veže animozitet prema čelniku OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Ja sam kao ministar sigurnosti bio najjači politički tjelohranitelj gospodina Mehmedagića. Kao suveren i moćan ministar koji nije iz SDA, sa snažnim međunarodnim reputacijama, snažno sam stajao ispred Mehmedagića i govorio da on odlično radi svoj posao kada je u pitanju borba protiv terorizma, ali se ja neću baviti njegovim diplomama i validnošću istih. To rade drugi organi. Neka se država bavi ako tu ima elemenata krivičnog djela ili nema. Postoje optužnice, postoji potvrđivanje optužnice, postoji fer suđenje. Ja želim da niko ne prođe ono što sam ja prošao, da procesi budu politički motivirani” – kazao je između ostalog Radončić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više