Fresh Press portal
Politika Svijet

Putinov stav o razlikama između Krima i Kosova važan je i za Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin jučer je tokom godišnje pres-konferencije iznio veoma opasan stav koji se može odnositi i na Bosnu i Hercegovionu. Naime, odgavarajući na pitanje o razlikama između Kosova i Krima, Vladimir Putin je rekao da je razlika u tome što je Krim ušao u sastav Rusije kao rezultat referenduma. “Međutim, na Zapadu su ‘progutali’ odvajanje Kosova, dok su stanovnicima Krima uveli sankcije”, zaključio je Putin.

Dakle, predsjednik Putin je još jednom potvrdio da je Rusija priznala nelegalni referendum koji je održan u ukrajinskoj Autonomnoj Republici Krim. Sporni referendum je održan 2014. godine, proglašen je nelegalnim od strane Ukrajine, Brisela i ostatka međunarodne zajednice. Međutim, to nije spriječilo Rusiju da prihvati rezultate nelegalnog referenduma i da okupira Krim.

Velikosrpska agencija Srna prenijela je spomenutu izjavu Vladimira Putina o prihvatanju referenduma na Krimu. Poznato je da je Narodna skupština Republike Srpske prije deset godina usvojila Zakon o referendumu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prilikom skandalozne posjete Bosni i Hercegovini otvoreno podržao spornu Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština RS-a.

Obzirom da je Rusija kroz slučaj Krima ozakonila prihvatanje nelegalnih referenduma o otcjepljenju, odnosno nakon što je Lavrov pokazao da je Rusija spremna podržati čak i nelegalne i opasne odluke Narodne skupštine RS-a, stvari postaju mnogo jasnije. Velikosrpska politika se nada bi takva Rusija sutra bila spremna podržati i njihov referendum o nezavisnosti kao što su uradili na Krimu.

Iako mediji u BiH nisu posvetili pažnju spomenutom stavu Vladimira Putina o razlikama između Krima i Kosova, to ne umanjuje opasnost koja se nadvija nad nama. U tom kontekstu treba posmatrati i bahato ponašanje ministra Sergeja Lavrova prilikom nedavne posjete našoj zemlji.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više