Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Procedura i želje: I Vučić spreman nabaviti cjepivo za Federaciju

Ponovno novi potezi nadležnih kada je u pitanju nabavka cjepiva. Dok je Republika Srpska pronašla model, u Federaciji BiH se i dalje čeka.

Najviše koči to što kantoni bez podrške federalne razine, ne mogu krenuti u nabavku. Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije prije nekoliko dana dobio je pismenu garanciju za isporuku 20 hiljada doza cjepiva Sputnjik Ve. Plan je bio da Hercegovinalijek d.o.o, uz pomoć stranog partnera u suradnji sa Ruskim investicionim fondom isporuči cjepiva.

Za to je potrebna suglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za hitan uvoz. Problem nastaje jer od ministarstva traže uvoz cjepiva bez provjere kvalitete, ali i ovo: ”Mi (Federalno ministarstvo zdravstva) želimo da nabavimo, za ZHŽ 20.000 cjepiva Sputnjik V, po režimu urgentnog-interventnog uvoza.

Ovom prilikom, obavještavamo da će cjepiva Sputnik V na naše tržište biti prihvaćena bez dodatnih ispitivanja, te da će sve troškove u vezi s nabavkom snositi država u suradnji sa distributerom Hercegovinalijek d.o.o. koji je ovlašten za uvoz.”

Zahtjevi nisu prihvatljivi Iz Hercegovina lijeka BHRT nije uspio dobiti komentar. Za Federalno ministarstvo zdravstva zahtjevi nisu prihvatljivi. Prvo, jer se traži da entitet garantira da će država pokriti troškove uvoza cjepiva i to onih koje bi se našle u komercijalnoj prodaji.

Drugo, ne pristaju na uvoz cjepiva čija kvaliteta se neće provjeravati, javlja BHRT.

”Nedopustivo je da se traži od entitetskog ministarstva zdravstva da prihvati cjepiva bez dodatnih ispitivanja s obzirom da je zakonska obaveza osigurati kvalitet i sigurnost cjepiva koje ulaze u BiH. Također, u pismu tražite da će troškove nabavke snositi država, za što ovo ministarstvo uopće nema zakonskih ingerencija.”

Procedura jasna. Županija treba dobiti ponudu od veledrogerije koja je registrirana u BiH, a koja bi uz suradnju sa vanjskim partnerom nabavila cjepivo. Za to veledrogerija mora dobiti rješenje o uvozu državne agencije za lijekove.

Iz agencije su nam potvrdili da ni Zavod ZHŽ ni dobavljač nisu tražili odobrenje Sputnjika V za područje FBiH. Kažu da nije moguće cjepivo staviti u upotrebu bez dodatnih ispitivanja. Začarani krug Agencija mora izvršiti kontrolu kvaliteta svake uvezene serije cjepiva i tek uz pozitivan nalaz cjepiva može biti distribuirana od veledrogerije ka apotekama i centrima za cijepljenje. Sputnik V je neregistrirano cjepivo.

Odobrenje za uvoz iste daje Federalno ministarstvo zdravstva, ukoliko je potrebe za istom iskazao Zavod sa teritorije Federacije BiH. ‘

‘FBiH je spremna odmah platiti cjepivo, znači bilo koje, koje može doći dan ranije. Nama je vrlo bitno da smo zajedno u tom aranžmanu i u ovom trećem aranžmanu smo zajedno spremni kupiti i rusku i kinesku i svaku drugu do koje možemo doći zajedno”, govori premijer FBiH Fadil Novalić.

”Pokazalo se da entiteti, kao i kantoni, ne mogu ili ne žele raditi zajedno. Osim u ZHŽ u ostalim kantonima zainteresiranih dobavljača ima, ali ne i konkretnih ponuda. Načina ima kroz otvorene ili pregovaračke postupke. Ali nitko od nadležnih ne želi dati objašnjenje koja je dalja procedura i šta nas čeka. Možda samo čekamo na milost i isporuku putem COVAX mehanizma, za čije smo vakcine već dali novac”, kazao je.

I Vučić želi pomoći Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je da je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao da i Federacija BiH, ukoliko želi, od Srbije dobije cjepiva protiv koronavirusa. Vučić je obećao da ćemo u narednom periodu finalizirati taj dogovor i da će entitet Republika Srpska imati sasvim dovoljno doza, uz pomoć Srbije, kazao je Dodik.

”Isto tako sam razgovarao s predsjednikom Vučićem o mogućnosti da, ukoliko žele, i drugi dio Bosne i Hercegovine da se uključi u taj program podrške i pomoći. On je izrazio svoje prihvatanje toga. Ali ja moram da obavim razgovore da li to uopće moje kolege u Federaciji Bosne i Hercegovine, žele ili ne”, rekao je Dodik.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više