Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili Ahmetašević, pokrenuta istraga

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih službenika koji su učestvovali u hapšenju novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević danas u Sarajevu.

“Nakon što je u vezi sa današnjim događajem objavljen videosnimak u javnosti i od strane N.A. Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena pritužba na rad policijskih službenika Treće PU – PS Novo Sarajevo”, saopšteno je iz Uprava policije MUP-a KS, te je dodano kako je “o svemu upoznat i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo uz čiju saglasnost je otvorena unutrašnja istraga s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj slučaj i utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinih policijskih službenika i propusta u njihovom radu”.

Udruženja BH novinari, Linija za pomoć novinarima te komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović osudili su današnje hapšenje Nidžare Ahmetašević, koja je u poslijepodnevnim satima puštena na slobodu.

Mijatović je, podsjećamo, pozvala vlasti da izvrše brzu i nezavisnu istragu o ponašanju policijskih službenika.

Međutim, iz Sindikata policije Kantona Sarajevo odbacili su optužbe na račun njihovih kolega te su poručili kako je Nidžara Ahmetašević “očigledno provocirala i omalovažavala policijske službenike”.

Snimak hapšenja možete pogledati na LINKU.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više