Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik ga prevario – Ostade Kusturica praznih rukava…

Da podsjetimo da je prema udjelu za registraciju tročlanog privrednog društva „Lotika“ Emiira Kusturice iz Mokre Gore bila vlasnik sa 51, a Vlada RS i opština Višegrad po 24 odsto.

Većinom glasova Skupština opštine Višegrad je donijela odluku o davanju saglasnosti na ustupanje i prenos udjela između članova u Privrednom društvu „Andrićgrad“ u Višegradu čime je Vlada Republike Srpske postala većinski vlasnik ovog komepleksa sa 63 odsto, opština Višegrad sad ima 14,50 odsto i društvo „Lotika“ 21 odsto.

Da podsjetimo da je prema udjelu za registraciju tročlanog privrednog društva „Lotika“ Emiira Kusturice iz Mokre Gore bila vlasnik sa 51, a Vlada RS i opština Višegrad po 24 odsto.

Da li je ova odluka preuranjena jer projekat “Andrićgrada” nije završen, u fazi izgradnje su zgrade hotela i pozorišta, a postojala je i odluka Vlade RS iz 2013. da se po završetku svih radova utvrde konačni udjeli sva tri subjekta finansiranju.

Predstavnik Vlade Republike Srpske na sjednici SO Višegrad Dalibor Panić smatra da odluka nije preuranjena, naprotiv na vrijeme je donešena .

Prema izvještaju koji je prezentovan na sjednici SO od 2011 do danas Vlada Srpske je uložila u kompleks 15.1 milion KM, opština 3,4 miliona i „Lotika“ 5 KM.

U kompleks “Andrićgrada” do sada je uloženo 23,7 miliona konvertibilnih maraka”, kategoričan je Panić.

Ovaj podatak je zbunjujući jer se baratalo sa mnogo većim ciframa koštanja izgrade kompleksa na ušću Rzava u Drinu.

Imamo oprečne izvještaje vezane za ulaganja u Andrićgrad. Prema jednom iz 2013 godine od zvaničnog revizora je rečeno da je uloženo 28 miliona KM a u izvještaju iz 2018. od strane Vlade da su ulaganja bila više od 35 miliona KM” , rekao je na sjednici i u izjavi za medije odbornik PDP Mišo Savić.

Odbornici opozicije tražili su odgovore na mnoga pitanja koje nisu dobili a u glasanju za odluku su bili suzdržani.

Ostalo je nejasno ko će da vraća dugove koji su ostali prema dobavljačima i ko će da plati obaveze prema kreditima. Zato nismo dobili odgovor. Opština je sa 24,5 odsto uloga ovim izvještajem spala na 14,50 odsto sa obajšnjenjem aktuelne vlasti da je odbijena suma za zgradu gradske kuće a ona je dosad uložila više od šest miliona KM”, kaže odbornik SDS Brane Smiljić.

Prema izvještaju za sjednicu skupštine opštine koji je potpisao načelnik opštine Mladen Đurević piše da su dugovi Društva „Lotika za dobavljače i kredite oko tri miliona KM.

Odbornici su bili uskraćeni i za odgovor koliko je dosad opština imala prihoda po osnovu svog udjela u kompleksu “Andrićgrada” jer je načelnik Mladen Đurević izbjegao da mu postavimo pitanje.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više