Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pacijent se zarazio nakon Covid vakcine, šta sada da radi?

BEOGRAD – Oni koji su primili makar jednu dozu vakcine protiv korone, vjeruju da su zaštićeni i da mogu da se opuste. Da li je to baš tako. Goran Zec od četvrtka je u Beogradskoj areni. Smješten je vrlo brzo pošto mu je potvrđen koronavirus, sa obostranom upalom pluća.

Na Goranovoj potvrdi piše da je vakcinu primio 26. januara. Drugu dozu dobio bi 16. februara da se nije razbolio. I nije jedini.

blank

“Imamo pacijente koji su se u međuvremenu inficirali između prve i druge doze. To nije infekcija zbog posledica vakcinacije – to je infekcija koja je skupljena negdje usput, zato što vakcini nije dato dovoljno vremena da odradi ono što treba”, rekao je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Ustanovljeni su novi protokoli kojima je određeno kada će ovi pacijenti dobiti drugu dozu vakcine.

“Za osobe koje su nakon prve doze dobile kovid, drugu dozu vakcine mogu dobiti četiri nedelje nakon prestanka simptoma ili ozdravljenja. Drugu dozu vakcine će dobiti na istom vakcinalnok punktu na kom su dobili i prvu dozu i tada se građani sami javljaju”, objasnio je dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja “Savski venac”.

I vakcinisani moraju da se pridržavaju epidemijskih mjera, a ako se razbole, drugu dozu dobiće kad ozdrave, odnosno, nisu potrebni dodatni pregledi, ni analize. “Za sada nije preporuka da se radi kontrolni pi-si-ar, jednostavno posle prestanka simptoma, nakon četiri nedelje, se javljaju na punkt za vakcinaciju”, rekao je dr Bekić. I Goran Zec s nestrpljenjem čeka dan kada će ozdraviti i primiti drugu dozu vakcine.

(Kurir.rs/RTS/Nataša Bošković)

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više