Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Oduzeto više od 120 automobila. Na ove vozače nikakve kazne ne utiču…

Kada se vozilo oduzme trajno, dodjeljuje se Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, koja upućuje prijedlog o tome šta bi se s tim vozilom trebalo raditi.

Više od 120 vozila oduzeli su tokom prošle i ove godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske vozačima, uglavnom zato što imaju dug po osnovu neplaćenih kazni.

Prošle godine zbog prekršaja u saobraćaju oduzeta su 93 automobila, a u ovoj godini, do 15. februara, oduzeto je 21 vozilo, pišu Nezavisne novine.

– Vozila su oduzeta zbog ponavljanja teških prekršaja u saobraćaju, a većinom se radi o licima koja imaju veliki broj neplaćenih novčanih kazni, izjavila je načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u Srpske Mirna Miljanović.

Pripadnici MUP-a Srpske oduzeli su proteklog vikenda pet vozila vozačima koji imaju neplaćene kazne.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da podržava ovakve aktivnosti policije.

– Ove aktivnosti treba podržati jer uvijek imate određeni broj vozača na koje nikakve kazne ne utiču – ili ih ne plaćaju, ili imaju novca pa ih to ne dotiče. Ali, u najvećoj mjeri ne plaćaju, rekao je Radović.

Govoreći o slučajevima iz Dubice i Milića, gdje su vozila oduzeta vozačima koji imaju velike iznose neplaćenih kazni, on je naglasio da se postavlja pitanje kako su oni uopšte uspjeli da naprave toliko prekršaja.

Oduzeta vozila se dalje dodjeljuju na korištenje nekim institucijama pa je tako jedno od njih, primjera radi, dato Crvenom krstu

– Do sada se dešavalo da ih policija zaustavi i utvrdi da nemaju vozačku dozvolu, te im napišu prekršajni nalog. Oni i dalje voze bez vozačke i ne plaćaju kaznu, pošto zakon nije davao adekvatne odgovore na tu vrstu izbjegavanja plaćanja kazni. U međuvremenu je zakon koji to reguliše donesen, naveo je Radović.

Nakon oduzimanja, sud donosi odluku o tome da li će automobil biti vraćen vlasniku ili će biti oduzet.

Ako se vlasnik žali na rješenje nadležnog osnovnog suda, po žalbi odlučuje okružni sud, koji u većini slučajeva odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi odluku osnovnog suda.

U takvim slučajevima kada se vozilo oduzme trajno, dodjeljuje se Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Ta agencija Vladi upućuje prijedlog o tome šta bi se s tim vozilom trebalo raditi, prenijela je Srna.

Izvori Nezavisnih rekli su da se najčešće takva vozila dalje dodjeljuju na korištenje nekim institucijama pa je tako jedno od njih, primjera radi, dato Crvenom krstu. Ona vozila koja su slabija i starija, odnosno nisu za upotrebu, obično budu uništena.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više