Fresh Press portal
BiH Politika

Novalić: “Za dva mjeseca smo vratili 10.000 radnih mjesta”

Novalić
FOTO: Armin Durgut / PIXSELL

Pred Vladom Federacije BiH će do kraja sedmice biti uredba o dodjeli pomenute pomoći u iznosu od 100 miliona KM

Vlada Federacije BiH će do polovine novembra ove godine dodijeliti sredstva od 100 miliona konvertibilnih maraka (KM) onim sektorima koji su osjetili najteže posljedice pandemije koronavirusa, a riječ je o sektorima turizma, industrije, poljoprivrede, transporta i zdravstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministri sastali su se danas s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH. Razgovarali su o mogućnostima i načinima amortizacije posljedica krize u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom te kriterijima za dodjelu finansijske pomoći u ovim sektorima. Kako je navedeno, pred Vladom Federacije BiH će do kraja sedmice biti uredba o dodjeli pomenute pomoći u iznosu od 100 miliona KM, prenosi “Fokus“.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je na konferenciji za novinare kako je danas održan posljednji sastanak na putu ka donošenju uredbe koja je drugi finansijski korak u borbi protiv negativnih posljedica pandemije na ekonomiju. Novalić je rekao kako bi se ova uredba pred Vladom trebala naći već u četvrtak ili petak, a da će program biti realizovan polovinom novembra.

Podsjetio je kako je FBiH zbog do 5. maja ove godine imala gubitak od 27.500 radnih mjesta, nakon čega je usvojen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa, poznatiji kao “korona zakon”.

Za dva mjeseca smo vratili 10.000 radnih mjesta i zaustavljen je pad GDP-a. Sljedeća mjera je bila transfer nižim nivoima vlasti, kantonima i općinama, taj dio je vratio novih 4.000 radnih mjesta, tako da smo prepolovili negativan utjecaj pandemije na ekonomiju”, rekao je Novalić.

Podsjećajući također kako je “korona zakon” bio fokusiran isključivo na uposlene, dok u ovom slučaju će biti nešto drugačije.

Ova mjera je aktivnija, 40 posto se odnosi na uposlene, a troškovi poslovanja su 60 posto. Dakle, pomjeramo se na toj skali djelovanja, savladali smo uticaj pandemije, imali smo i pozitivne rezultate u zapošljavanju”, kazao je Novalić.

Pojasnio je također kako će sljedeće mjere biti ugrađene u budžetu za sljedeću godinu, a kako su subvencije u okviru ovog koraka u skladu s propisima dozvoljene državne pomoći i kako one neće remetiti konkurentnost na tržištu.

Direktor kompanije Evropa Group Rasim Bajrović, koji je prisustvovao današnjem sastanku, kazao je kako je ovo očekivana pomoć.

Ovo je pomoć koja će nam pružiti priliku da zadržimo radnike, da uposlimo još jedan određeni broj radnika i da sačuvamo likvidnost naših firmi koje se dovedene u pitanje. Poznato vam je da su hotelijerstvo i turizam najteže pogođene grane, a prihodi ove godine su pali čak do 95 posto”, rekao je Bajrović.

Direktor Centrotransa Safudin Čengić također je naglasio kako je 100 miliona KM namjenjenih za ovih pet sektora iznimno važno te kako očekuju da ova sredstva budu podjeljena što prije, najkasnije do 10. novembra.

Normalno da mi očekujemo da ovaj primjer Vlade FBiH slijede i kantoni, kako bismo došli u poziciju da zadržimo što više radnih mjesta”, rekao je Čengić.

Pomoć hotelijerima i poljoprivrednicima

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je kako bi Vlada FBiH u toku ove sedmice treba donijeti zajedničku uredbu za pet pomenutih sektora, potom će ministarstva objaviti javne pozive, nakon kojih će sredstva biti dodijeljena polovinom novembra.

Prema njenim riječima, za sektorima turizma i industrije namjenjeno je po 30 miliona KM, prometu i komunikacijama 20 miliona KM, a po 10 miliona će biti dodijeljeno sektoru poljoprivrede i kliničkim centrima.

U budžetu sljedeće godine planirat ćemo podršku privredi kako bi se očuvala radnja mjesta i biznisi. U ovom slučaju, Vlada interventno djeluje donošenjem ove uredbe i pružanjam pomoći najugroženijim sektorima. Turizam, kao što znate, je sezonska djelatnost, a tokom ljeta smo imali određenih turista u Neumu i Bihaću, tokom zime očekujemo turiste, na planinama, Vlašiću, Bejlašnici… U porođenju s prethodnim godina, korona je učinila svoje i naši hoteli su bili prazni. Ovom pomoći imamo za dati podršku hotelijerima i poljoprivrednicma kako bi preživili ovu godiinu i bili spremnu za sljedeću”, poručila je Đapo.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više