Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Ni jedna vlast na svijetu se na ovaj način ne odnosi prema svom stanovništvu”

Svi čekaju usvajanje izmjena dva važna državna zakona na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, 2. ožujka. O izmjenama Zakona o javnim nabavama i lijekovima, kako bi se olakšala kupovina cjepiva, govori se dugo. No, tek su uslijedili prvi potezi u državnom parlamentu. A od jučer je u svojevrsnu ofenzivu krenula i Vlada Federacije.

Konkretizuju se prvi obrisi poteza nakon hitne sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Vlada FBiH je pozvala sve domaće kompanije koje se bave proizvodnjom, prodajom i distribucijom farmaceutskih proizvoda da se uključe u proces nabavke vakcine, odnosno da u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH razmotre mogućnosti uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH”, istaknuli su iz GFX Vlade Federacije BiH.

Ovo su i čekale pojedine veledrogerije, poput Sarajevofarma – iz kojeg za N1 navode da su blizu dogovora s AstraZenecom za kupovinu vakcina za Federaciju BiH. Očekuju da će u narednim danima imati konačnu potvrdu količina i roka isporuke. Sve ovo zavisi od zasjedanja državnog Doma naroda. Hitna sjednica zakazana je za utorak. Nakon što je Predstavnički dom hitno usvojio dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima otklonjena je prva barijera za direktne pregovore sa proizvođačima. Predlagači iz Kluba SDA smatraju da se sve moralo završiti i ranije na inicijativu Savjeta ministara BiH, odnosno Minitarstva civilnih poslova.

“Pandemija je nešto što nije viđeno na ovim prostorima i moralo se hitno reagovati kada je u pitanju izmjena zakonske regulative. Neke države tome su odmah pristupile. Mi na određen način malo i kasnimo, ali sa ovim izmjenama zakona mislim da će biti olakšana nabavka vakcina”, kazao je Adil Osmanović, šef Kuba poslanika SDA u Parlamentu BiH.

Delegat u Domu naroda PS BiH Zlatko Miletić glasaće za hitne izmjene. No, nije mu jasno zašto su u januaru, a potom i u februaru odbijeni njegovi – slični prijedlozi.

“Zašto se to juče usvaja odmah, iako naravno i treba, ali zašto nije usvojeno u januaru ili ranije? Očigledno je presudio pritisak javnosti, stanovništva, pa i medija. Bez obzira koji je motiv ja ću sa zadovoljstvom ću glasati o tim amandmanima ako oni budu dobri – samo da bismo došli u priliku da se proces pokrene. Kada vidite građane BiH u oba entiteta i distriktu Brčko – očajni su. Sramota je da naši građani idu u susjedne zemlje da se vakcinišu, da mi pokazujemo toliko nesposobnosti i nekompetencije. To je zabrinjavajuće. Ja nisam čuo ni za jednu zemlju i vlast u svijetu da se na ovakav način odnosi prema svom stanovništvu”, rekao je Miletić.

Republika Srpska nije čekala COVAX, krenuli su u samostalnu nabavku. Svojevrsne izjave da Federacija BiH nije – zbog ranije afere sa respiratorima doimaju se još čudnije kada jedan premijer nudi veletrgovce drugima.

“To je ponuđeno i ranije, a ponuđeno je i danas. Pokazana je spremnost i od gospodina Džaferovića i gospodina Novalića da Krajina group bude veletrgovac za uvoz i kineske i ruske vakcine za čitav prostor Bosne i Hercegovine”, kazao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Predstavnički dom državnog Parlamenta usvojio je i zaključak kojim od direktora Agencije za lijekove BiH traži da u slučajevima vanrednog stanja, konkretno epidemije, može odobriti stavljanje lijeka, odnosno vakcine u promet – i prije utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više