Fresh Press portal
BiH Politika

Joe Biden objavio plan za odnose Sjedinjenih Država i BiH

U svom izbornom programu za novog američkog predsjednika kandidat Joe Biden je jedan dio svog plana posvetio i Bosni i Hercegovini. Biden je decenijama posvećen našem regionu, a to očito planira i nastaviti.

“Joe Biden je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Od najmračnijih dana u toj zemlji i genocida do kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu. Joe Biden razumije zašto je Bosna i Hercegovina važna za Ameriku i da je u američkom interesu osigurati da cijelu BiH krene naprijedm u NATO i Evropsku uniju”, piše u uvodu teksta pod naslovom “Vizija Joea Bidena o odnosu SAD-a s Bosnom i Hercegovinom”.

U nastavku slijedi dio koji taksativno navodi šta je sve Biden uradio za BiH tokom svoje političke karijere, još od ’90-tih godina.

Kada je izbilo nasilje na Balkanu 1990. godine, tadašnji senator Joe Biden odigrao je ključnu ulogu u naporima Senata da zaustavi genocid u BiH.

Uprkos raširenom protivljenju intervencijama u regiji, Joe Biden je tvrdio da Sjedinjene Američke Države ne mogu stajati po strani dok su nevini civili silovani, ubijani i sahranjivani u masovnim grobnicama.

Imao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u Bosni i Hercegovini i na kraju je pomogao uvjeriti američku Vladu i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida pod komandom Slobodana Miloševića.

U julu 2008. Joe Biden dobio je priznanje “Srebrenica 1995” za njegov učinjeni napor da spriječi genocid u BiH i promoviše toleranciju u zemljama nakon sukoba.

Joe Biden je u drugom mjesecu 1991. godine sazvao jedno od prvih saslušanja u američkom Kongresu koji je bio posvećen prijetećem raspadu Jugoslavije. Bio je jedan od prvih i najsnažnijih glasova, koje je govorio protiv napada iz Srbije na BiH.

Godinu kasnije, u aprilu 1993. Biden dolazi u BIH, Srbiju i Hrvatsku. Sreće se sa Slobodanom Miloševićem i optužuje ga za učešće u ratnim zločinima. Poslije toga Biden poziva na ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini i zahtijea da SAD predvode Zapad u odgovoru na srpsku agresiju.

30. jula 1993. godine Joe Biden je predložio detaljan plan za opstanak Sarajeva koji uključene odredbe za ukidanje embarga UN-a na oružje za BiH, povećanje humanitarne pomoći i pojačan diplomatski pritisak na pregovore i sporazum o prekidu rata.

Nastavio je pokazivati bliski interes za BiH nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine kojim je okončan rat.

Nakon posjete 2001. godine ovog regiji, Biden je Senatu podnio izvještaj u kojem se navodi da Balkan nije strateški sporedna predstava. Navodi da jugoistočna Evropa ostaje ključna za sigurnost cijelog kontinenta kao i za SAD.

“Moramo se obavezati da ćemo biti angažirani na duge staze”, poručio je tada Joe Biden.

Jedno od prvih službenih putovanja Joea Bidena kao potpredsjednika SAD-a bilo je u Sarajevu.

U maju 2009. godine obratio se Parlamentu BiH, stavljajući do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskim institucijama. No jasno je poručio da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, vlati BiH moraju učiniti više na prevazilaženju etničkih podjela i u zajedničkom djelovanju u korist svih koji žive u BiH.

U vrijeme kada je predsjednik SAD-a bio Barack Obama na crnu američku listu stavljen je lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Tokom Obamine administracije, SAD su, predvođene Joeom Bidenom, sankcionisale bosanskog Srbina i nacionalistu Milorada Dodika zbog aktivne opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, šaljući snažan signal da Sjedinjene Države neće tolerisati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

U izbornom programu i viziji BiH navodi se da Joe Biden zna da je, ako Amerika hoće da BiH uspije, potrebna stabilna i stalna podrška Sjedinjenih Američkih Država.

“Nažalost, pod predsjednikom Trumpom utjecaj SAD-a u regionu je izblijedio jer je EU smatrao protivnikom i dovodio je u pitanje vrijednost NATO saveza.

Joe Biden će pozvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama.

Biden zna da je sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promovisanju i provođenju reformi i pomirenja i da će se ponovno obavezati na postizanje našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite i mirne.

Joe Biden se obavezuje da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržati Bosnu i Hercegovinu – njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter”, zaključeno je.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više