“Dvije države jugoistočne Europe su pred raspadom”

Iz BIH još nema službenih reakcija na izjavu Miroslava Lajčaka, no jasno je kao dan, da iz Sarajeva, najstabilnije prijestolnice Balkana, sa zebnjom gledaju na mogući raspad susjednih država

Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik u pitanjima proširenja, napustila je Zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

“EU postaje sve manje ozbiljan sugovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa Zapadnog Balkana istupili riječima i djelom i sada vidimo posljedice – imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi . A razlog je taj što je EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama “, rekao je Lajčak, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu io stanju u zemljama jugoistočne Europe.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini izvijestiće ministre o svojoj prošlotjednoj posjeti Zapadnom Balkanu ..

“Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta”, kaže Lajčak.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put.

” Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Europe i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put i stabilnos “, rekao je Stier, koji je prošlog tjedna posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Sijarto.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER