Fresh Press portal
BIH Vijesti

Diskriminacija u RS-u: Bošnjačka djeca bez bosanskog jezika, uče po planu i programu iz Srbije…

djeca-skola

Djeca bošnjačke nacionalnosti koja žive na području Republike Srpske i dalje su diskriminarana kada je u pitanju izučavanje bosanskog jezika u obrazovnom sistemu.

Dok njima nije dozvoljeno da ga izučavaju, vlasti RS-a odlučile su da dodatno “udalje” obrazovni sistem od bosanskohercegovačkog pa će učenici u RS-u uskoro i ovaj predmet – srpski jezik, ali i niz drugih predmeta, izučavati po istom planu i programu kao i učenici u Srbiji.

Djeca iz RS-a uskoro imati usklađene programe iz ovog, ali i predmeta historija, geografija, priroda i društvo, likovno i muzičko, s Republikom Srbijom. Riječ je o realizaciji Deklaracije o zaštiti i opstanku srpske nacije koja nije dobila podršku međunarodne zajednice. Uprkos tome, najave su da će ona uskoro postati realnost, barem dio koji se tiče identičnog obrazovanja djece u RS-u i Srbiji.

Iz Misije OSCE-a u BiH kazali su za N1 kako je njihov stav o ovoj temi od početka jasan – “jezik bošnjačkog naroda je bosanski jezik”.

“Ustavni sud BiH je to potvrdio navodeći da konstitutivni narodi imaju pravo da nazovu svoj jezik onako kako to žele. Misija apeluje na vlasti Republike Srpske da riješe ovo pitanje što je prije moguće, tako što će priznati bosanski jezik, kao što su to vlasti činile i prije”, kazali iz OSCE-a za N1.

Komentirajući odluku vlasti Srbije i Republike Srpske da usklade plan i program istakli su kako “podržavaju regionalnu saradnju kao način da se jača pomirenje i međusobno razumijevanje”, ali da ovakav način može biti kontraproduktivan.

“Prosto izjednačavanje jednog školskog nastavnog plana i programa s nastavnim planom i programom susjedne države može biti kontraproduktivno i može naškoditi procesu u sklopu kojeg vlasti BiH provode reformu kako bi unaprijedili kvalitet obrazovanja za sve učenike u BiH. Konkretni sporazumi o školskim nastavnim planovima i udžbenicima usvojeni su u BiH u cilju poboljšanja kvalitete i inkluzivnosti u obrazovanju. Sporazum iz 2003. godine koji se odnosi na Zajedničku jezgru nastavnih planova i programa, uključujući ishode učenja (2012-2017), te Smjernice za pisanje i ocjenu udžbenika istorije i geografije za osnovne i srednje škole u BiH, iz 2006. godine, određuju pravac izrade nastavnih planova i programa i udžbenika te nalaže da se kod svake izmjene mora prvenstveno voditi računa o kontekstu BiH”, kazali su iz Misije OSCE-a u BiH.

Prema izjavama ministra prosvjete Republike Srbije Mladena Šarčevića, radne grupe RS-a i Srbije već rade na sinhronizaciji i već su stigli do sedmog razreda, što znači da je ostalo još uređenje plana i programa za osmi i deveti razred.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više