Fresh Press portal
BIH Vijesti

Da li su cijene pogrebnih usluga umrlih od korone previsoke?

Dženaza

Cijene pogrebnih usluga preminulih od virusa Covid-19 u Mostaru su izazvale brojne komentare, posebno među članovima Islamske zajednice (IZ), od kojih su se neki obraćali i Medžlisu IZ-e Mostar.

Dobili smo više pritužbi od naših članova. Mi ih razumijemo i smatramo da su troškovi previsoki, s obzirom da porodica uopće nema mogućnosti da odabere pogrebnu opremu. Smatramo da su troškovi izuzetno veliki – ističe glavni imam MIZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

Prema njegovim saznanjima, troškovi se kreću od 900 do 1400 KM. Neke porodice smatraju, budući da je samo jedno pogrebno preduzeće ovlašteno za preuzimanje tijela umrlih iz Covid bolnice koja posluje u okviru Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, da se radi o nekoj vrsti monopola u poslovanju, piše Preporod.info.

Iz SBK-a Mostar su potvrdili da je već duži vremenski period, na osnovu ranije potpisanog ugovora između SKB Mostar i Gradske mrtvačnice “Bijeli Brijeg”, koja posluje kao poseban pravi subjekt, ovo preduzeće jedino ovlašteno za preuzimanje tijela preminulih osoba, bez obzira šta je uzrok smrti.

Iz Gradske mrtvačnice, pak, ističu kako su se s pojavom slučajeva umrlih osoba od korona virusa na izvjestan način namučili dok nisu dobili prezicnije protokole i procedure od kriznih štabova u našoj zemlji kako se ponašati u ovakvim slučajevima, jer im je prije svega bio cilj zaštititi svoje radnike.

Protokol su usaglašavali i sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U početku je taj proces, s obzirom na brojne nepoznanice, bio značajno kompliciraniji.

Kako nam je pojasnio Franjo Stojčić, odgovorna osoba iz Gradske mrtvačnice, njih iz SBK-a obavijeste o broju umrlih i njihovoj nacionalnosti, budući da postoje običajne razlike opremanja mrtvih.

Kazali su nam da oni, za razliku od drugih pokopnih preduzeća, imaju stručno osposobljeno osoblje za ovu vrstu djelatnosti.

U početku smo imali preporuke da se tijela nakon dezinficiranja stavljaju u limene sanduke. Kasnije su nam kazali da je to moguće uraditi uz dezinfekciju i sa drvenim lijesom – pojašnjava Stojčić.

U trenutku preuzimanja tijela, nastavlja on, nemaju kontakta sa porodicama umrlih, koje same biraju lijes.A kada je riječ o cijenama, u startu nisu znali kako da se ponašaju pa su, budući da nisu imali valjane narudžbe, koristili sanduke srednje vrijednosti.

Neko nam kaže da bi volio skuplji, a neko jeftiniji. Mi u tom trenutku, kad preuzimamo tijelo, nemamo kontakta sa porodicama – pojašnjava Stojčić.

U periodima kad je broj umrlih veći, prinuđeni su koristiti one koje posjeduju u skladištima. Okvirno, cijene njihovih usluga kreću se u rasponu od 500 KM do 3000 KM.

Odgovarajući na prigovore koji su stigli Medžlisu Mostar, on je ukazao na činjenicu kako i u normalnim okolnostima cijene pogrebnih usluga nisu jednake u katoličkim i muslimanskim sredinama, pa ni u svim bosansko-hercegovačkim gradovima.

Gradska mrtvačnica u krajnjem slučaju račun ispostavi porodici umrlog, mada su, naglašava Stojčić, imali brojne slučajeve da su troškove plaćale pojedine firme, općine, udruženja i udruge.

Obzirom na tešku situaciju, ako neko kaže da je u potrebi, mi smo spremni smanjiti troškove u stavkama naših usluga, a kada je u pitanju sanduk i drugi predmeti, tu stvarno ne možemo učiniti ništa – poručio je Stojčić.

Nažalost, o procedurama i nadležnostima Kriznog štaba u ovom slučaju, kao i odgovor na pitanje zašto troškove ne bi snosile državne institucije, poput Zavoda za zdravstveno osiguranje ili nekih drugih, nismo mogli dobiti odgovore, jer je rukovodeće osoblje za odnose sa javnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNIK) u izolaciji, a neki od članova Kriznog štaba nisu odgovarali na naše pozive.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više