Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Forto: Mislim da bi trebali da zabrane upotrebu “Malina respiratora”, ljekari neka se ne boje i neka kažu sve

Na sastanku je osim ministra zdravstva Harisa Vranića prisustvovao i premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je potvrdio da je drugo pismo ljekara sa KCUS-a istinito

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo održali su danas sastanak s delegacijom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koju je predvodila direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović.

Naime, na sastanku je osim ministra zdravstva Harisa Vranića prisustvovao i premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je potvrdio da je drugo pismo ljekara sa KCUS-a istinito.

Osim toga, on je nakon sastanka kazao da su predstavnici kantonalne vlade tražili da se o korištenju spornih respiratora formira stručno tijelo od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva, da bi se utvrdile stvarne činjenice o onome što s KCUS-a tvrde, ali su ti zahtjevi odbijeni.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao kako je razgovor trajao duže od dva sata i da je na momente bio jako žustar.

Povodom toga oni su danas održali i hitnu konferenciju za medije na kojoj su iznijeli sve detalje sastanka kao i neke planove.

Premijer Vlade KS Edin Forto je kazao da je sastanak trajao više od dva sata.

– Sastanak je trajao više od dva sata. Razmjenili smo informacije za koje smo misli da su relevante. Pokušali smo doći do zajedničkog zaključka. Oni kažu da su radili sve u skladu sa svojim mogućnostima i u skladu sa zakonom. Tražili su da se složimo sa njima i da sve što su rekli da je tačno. Mi smo sazvali hitnu sjednicu Vlade KS na kojoj smo donijeli neke hitne zaključke. Ono što smo utvrdili je da drugi dopis istinit, 17 anesteziologa je potpisalo taj dopis. Imajući u vidu medijske natpise, donijeli smo zaključka da Federalna inspekcija uđe na KCUS, da Vjekoslav Mandić formira ad hoc komisiju koja će biti stručna i kojoj će se omogučiti uvid u sve, kazao je Forto.

Između ostalog, navodi kako traže od Tužilaštva KS da ispitaju sve navode.

– Tražimo do Tužilaštvo KS da ispitaju sve navode, posebno ono gdje se navodi da su bili ugroženi životi ljudi. Pozivamo i ohrabrujemo sve uposlenike KCUS-a ako imaju ikakva saznanja o postupcima izvan struke da prijave, mi ćemo ih zaštiti od bilo kakve odmazde. Pozivamo sve da koje misle da se nešto desilo da slobodno kažu. Vlada KS insistira da dobije legitimno izabrane predstavnike u KCUS-u. Ja da mogu, mislim da bi trebali zabraniti upotrebu “respiratora Malina”, kazao je Forto.

Na pitanje novinara da li su “malina” respiratori u u funkciji, Forto je kazao da je na jutrošnjem sastanku sa direktoricom KCUS-a rečeno da jesu:

– Tvrde da su bili u funkciji i da su ih koristili, a jutros nisu rekli da će ih povući. Mislim da je dobro pitanje za njih zašto ih povlače, kazao je Forto.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više