Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bartomeu i njegov suradnik provode noć u pritvoru Barcelone

Barcelonin donedavni predsjednik Josep Maria Bartomeu te predstojnik njegovog kabineta Jaume Masferrer, uhićeni u ponedjeljak pod sumnjom za nanošenje financijske štete klubu prilikom ugovaranja posla s jednom kompanijom, provest će noć u pritvoru policijske postaje, rekla je njihova odvjetnica.

“Obojica su iskoristila svoje pravo da ne odgovaraju na pitanja policije. Sutra će oko 9 sati biti sprovedeni pred suca”, rekla je u ponedjeljak navečer odvjetnica Olga Tubau čije riječi prenose novine La Vanguardia.

Bartomeu i Masferrer, koji su napustili klupske funkcije u listopadu, bili su privedeni dok su se nalazili u svojim domovima. Iz Barcelononih ureda podno nogometnog stadiona Camp Nou odvedeni su i generalni direktor Óscar Grau te šef pravne službe Román Gómez Ponti. Nakon što su predvečer dovedeni na ispitivanje u policijskoj postaji pušteni su kućama.

Katalonska policija je oko 11 sati ujutro ušla u klupske prostorije pregledavajući dokumente, a u 17 sati se još uvijek nalazila u njima, zbog čega je bio zabranjen ulazak zaposlenicima. Zaposlenicima nije bio dopušten niti “online” rad od kuće kako ne bi poremetili istragu.

“Nastavno na jutrošnji ulazak katalonske policije u prostorije stadiona Camp Nou, sukladno sudskom nalogu, a vezano za ugovoranje usluga nadgledanja društvenih mreža, Barcelona je u potpunosti ponudila suradnju sudskim vlastima i policiji kako bi se razriješio predmet ove istrage”, navela je Barcelona u priopćenju.

“Policija je zatražila informacije i dokumente isključivo vezane za ovaj slučaj. Barcelona maksimalno izražava presumpciju nevinosti osoba na koje utječe istraga”, dodala je.

Privedeni dužnosnici osumnjičeni su za moguću financijsku štetu nanesenu klubu prilikom potpisivanja ugovora s kompanijom I3Venture, čije je sjedište u Barceloni također pretražila policija u ponedjeljak. Osim za preplaćivanje usluge te kompanije sumnjiče se i za primanje novca od nje, kao zahvalu za potpisivanje ugovora. Afera je nazvana “Barcagate”.

Barcelona je krajem 2017. godine angažirala I3Venture kako bi pratila sadržaj na društvenim mrežama, odnosno što se se piše i objavljuje o Barceloni, te istovremeno uljepšavala klupski imidž. Bivši potpredsjednik kluba Emilio Rousand je u travnju prošle godine izjavio za katalonski radio RAC 1 kako je “plaćen milijun eura za nešto što vrijedi 100.000 eura”.

Rousand je dodao je kako je on bio u odboru nadležnom za račune te kompanije te da su oni bili razdijeljeni “da se izbjegne interna kontrola”. Posebna interna kontrola obuhvaća račune iznad 200.000 eura. Iznos od milijun eura plaćen I3Ventureu je navodno bio podijeljen na pet dijelova od po 200.000 eura. Novac je završio na računima još pet kompanija povezanih s osnivačem I3 Venturea, Carlosom Ibañezom, izvijestila je radijska postaja Cadena SER.

Policija istražuje je li netko od četvorice privedenih dužnosnika primio novac za sklapanje ugovora s tim poduzetnikom i je li usluga plaćena njegovoj kompaniji bila preplaćena.

“To oko društvenih mreža je prljav posao. Vjerujem da je netko uzeo novac, premda ne vjerujem da je to bio netko iz uprave. Otvorena je istraga koja će reći što se dogodilo. Bartomeu zna što je bilo”, izjavio je u travnju Rousand nakon što ga je prethodno Bartomeu bio maknuo s funkcije dopredsjednika. Rousand, koji je zatim s još pet članova istupio iz uprave, sumnjao je na Bartomeuovog šefa kabineta Masferrera.

Barcelona je bila najavila podizanje sudske tužbe protiv Rousanda zbog njegovih izjava te poručila kako internu reviziju provodi revizorska kuća PWC. Prema izvješću PWC-a nije bilo nepravilnosti u poslovanju I3Venturea niti je bilo naznaka da je Barcelona preplatila usluge te kompanije.

Prije godinu dana su mediji izvijestili da je kompanija I3Venture stvarala preko društvenih mreža umjetne profile preko kojih je pisala negativne komentare o protivnicima predsjednika Josepa Marije Bartomeua, uključujući kandidata za predsjedničke izbore Victora Fonta, ali i kapetana Lionela Messija koji oteže s produženjem ugovora. Bartomeu je odbacio takve navode kao netočne te najavio ostanak na čelu kluba do isteka mandata u ljeto 2021. godine.

No Barcelona je zaredala s lošim rezultatima, koji su kulminirali u kolovozu porazom 2-8 od Bayerna u četvrtfinalu Lige prvaka, pa je Bartomeu odstupio s funkcije u listopadu prošle godine. Izbori za novog predsjednika trebali su se održatu krajem siječnja no zbog pandemije koronavirusa su pomaknuti za 7. ožujka.

Na njima će se natjecati Victor Font, Joan Laporta i Antoni Freixa.

Laporta, koji je bio već predsjednik od 2003. do 2010. godine, izjavio je kako “ovo nije ugodna situacija ni za koga”. “Ovo nije dobra vijest za Barcelonu”, istaknuo je. Font je pak napomenuo da ovaj slučaj “jako šteti međunarodnom ugledu kluba”.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više