Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Arapska liga: Nezakonito otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu

Otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu je nezakonito i Arapska liga se oštro protivi takvoj odluci, poručio je generalni sekretar ove regionalne organizacije arapskih zemalja Ahmed Aboul Geit.

„Svaka odluka o otvaranju ambasade u Jerusalemu je nezakonita jer je grad pod okupacijom i zato se ne mogu prihvatiti takve diplomatske odluke”, rekao je Geit, prenosi Tanjug.

„Odluka je također u suprotnosti sa međunarodnom saglasnosti u pogledu otvaranja ambasada u okupiranom Jerusalemu. Samo su dvije države prekršile to, SAD i Gvatemala“, dodao je.

Prethodno je i EU kritikovala odluku vlasti u Prištini o otvaranju ambasade u Jerusalemu.

Osuda i iz Evropske unije i Turske

Portparol EU-a Peter Stano kaže da je za žaljenje odluka Kosova da otvori ambasadu u Jerusalemu i da takvo ponašanje skreće Prištinu od pozicija EU-a kada je u pitanju taj grad.

„Kosovo je označilo EU integracije za svoj strateški prioritet i od njega se očekuje da se ponaša u skladu s tom obavezom”, kaže Stano.

”Ako se ispunjavate postavljene uslove onde ne možete ni da sanjate da ćete se ikada priključiti EU-u”, dodao je.

Osuda je stigla i iz Turske, koja se protivi kosovskom potezu, koji, kako kažu, krši rezolucije UN-a i međunarodni zakon.

“Jasno je da bilo kakav korak u tom smjeru podriva viziju o rješenju krize po principu dvije države”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

Komentari
Učitavanje…

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više