Fresh Press portal
Jet Set Video

Adis iz “Savršenog kruga” o Mustafi Nadareviću: On bi trebao dobiti ulicu u Sarajevu

Smrt legendarnog glumca Mustafe Nadarevića potresla je mnoge ljude u regionu koji su ga voljeli i poštovali njegov lik i djelo. Među njima je i Elmedin Leleta koji je glumio dječaka Adisa u filmu “Savršeni krug”, u kojem je Nadarević tumačio lik Hamze. ”Savršeni krug” iz 1997. godine je prvi poslijeratni dugometražni film autora Ademira Kenovića i samo jedan u nizu glumačkih podviga po kojem ćemo pamtiti Mustafu Nadarevića.

Nakon što mu žena i dijete odu iz ratnog Sarajeva, pjesnik Hamza u svom stanu pronalazi dvojicu dječaka koji su ušli u njegov stan kako bi se sklonili od granata. Jedan od njih je nijem i zove se Kerim, a drugi, mlađi, je Adis. Dječaci su ostali bez roditelja, te u nemogućnosti da pronađe njihovu rodbinu, Hamza ih zadržava kod sebe. Iako je na početku negodovao što ih je zatekao u stanu, vremenom je Hamza dječake počeo smatrati vlastitom djecom. A nakon što vidi mnoga stradanja odlučuje ih izvesti iz opkoljenog Sarajeva.

Mustafa Nadarević i Josip Pejaković su mu na setovima bili poput oca

Elmedin Leleta je bio shrvan odlaskom Mustafe Nadarevića, za kojeg ga, kako je naveo, vežu samo najljepše uspomene. Odmah se na početku prisjetio vremena kada je tumačio Adisa u “Savršenom krugu”, piše Klix.

“Smrt našeg Mustafe je mnoge zatekla i pogodila, kako njegovu publiku tako i sve one koji su s njim sarađivali, a ja se nalazim u obje grupe. Do saradnje na filmu ‘Savršeni krug’ je došlo nakon što sam izabran među 4.000 djece na audiciji za ulogu Adisa odmah nakon rata. Sjećam se, tada sam imao devet godina. S Mustafom je bilo zadovoljstvo raditi, veliki je profesionalac”, kazao je Leleta.

Kako dalje priča, Mustafa Nadarević i Josip Pejaković su mu na setovima bili poput oca.

“Moram napomenuti da sam živio na Dobrinji kod nane, a moja porodica u Hrasnici dok je trajalo snimanje od februara do maja 1996. godine. To mi je teško padalo i zbog toga mi je Mustafin očinski pristup mnogo pomogao. Bio je veoma vedra osoba koja se često šalila, ali njegovi savjeti i usmjerenja su u pravim trenucima uvijek bili itekako potrebni”, kazao je Leleta.

Mnogo scena iz tog filma je urezano u njegovo sjećanje, ali su najupečatljivije one kada ga Nadarević nosi u rukama kada je poginuo, ali i kada su na setu iza kamera jeli haše iz vodokotlića. Ipak, scena s “granatlom” je od svih tih ona koja će ga najviše podsjećati na tu saradnju.

“To je ona scena u kojoj Adis objašnjava Hamzi da ‘piša u gaće kad spava’. ‘Kako toliki, pa u gaće’, upita ga Hamza. ‘To mi je od granatle’, odgovara Adis. ‘Čega?’, upita ponovo Hamza. ‘Granatle’, kaže Adis. ‘Ne kaže se granatla nego granata’, objašnjava mu Hamza. ‘Svejedno kako se kaže, ja se opet upišam’”, ispričao je Leleta tu scenu koja je vjerovatno poznata mnogima koji su gledali “Savršeni krug”.

Posljednji put se s Nadarevićem vidio 2015. godine

“O njemu kao glumcu imam samo riječi hvale”, priča dalje Leleta te dodaje da ga je najviše fasciniralo što je uvijek bio dobar čovjek i u društvu “prava raja”.

To je narod širom Balkana prepoznao i to se može vidjeti u komentarima na društvenim mrežama gdje žale za njim ljudi svih vjera i nacija. Smatram da je glumačka scena mnogo izgubila jer je i kao glumac i čovjek bio cijenjen u toj branši i društvu. Već sam rekao i prije da je on glumac koji može sve glumiti, ali mu je uloga čovjeka najbolje pristajala to nikada nije trebao ni glumiti”, istakao je.

Leleta je nakon završenog snimanja s Nadarevićem 1998. godine bio na premijeri filma u Češkoj, a posljednji put su se sreli 2015. godine, na setu serije “Lud, zbunjen normalan”.

“Nakon premijere u Češkoj mi je dao broj telefona i rekao mi da zapišem, a ja sam volio da se pohvalim da mogu da zapamtim tako da nisam. Izdiktirao sam mu broj, ali sam ga nakon nekoliko dana zaboravio. Kada sam ga vidio na setu ‘Lud, zbunjen, normalan’, prijatelj koji radi na setu mi je pomogao da se nakon dugo vremena opet vidimo. Na početku mi je rekao da me ne bi nikad prepoznao. Malo smo pričali, pitao me o životu, roditeljima…Onda me malo gledao u oči i odmjeravao pa rekao ‘sad bih te prepoznao po očima’”, ispričao je sagovornik.

Ponosi se kaže što je imao priliku sarađivati s takvom glumačkom legendom. Sjeća se da mu je mnogo prijatelja govorilo “blago tebi ti si radio s Izetom”. Kako je dodao, velike glumce i prave ljude narod uvijek prepozna i nagradi, a to je Nadarević pokazao svojim postojanjem.

Mustafa Nadarević bi trebao dobiti ulicu u Sarajevu

“Njegov odlazak bih opisao fudbalskim žargonom – ‘vjerovatno je glumcima ‘gore’ trebalo pojačanje, zato su ga pozvali’. Dobili su najbolje s ovog svijeta”, naglasio je.

Leleta se nakon snimanja filma “Savršeni krug” okušao u još nekoliko glumačkih uloga, ali kako je dodao nije nastavio život u tom smjeru. Na kraju razgovora imao je poruku i za nadležne te kazao kako se nada da će Mustafa Nadarević kao znak zahvalnosti za lik i djelo dobiti ulicu u Sarajevu koja će nositi njegovo ime.

“To je zaslužio za doprinos bosanskohercegovačkoj kulturi i umjetnosti kao i za doprinos u glumačkim ostvarenjima o Sarajevu kao što je to bio film ‘Savrseni krug’ i ‘Lud, zbunjen, normalan’ kao prikaz ratnog Sarajeva, odnosno, sarajevske porodice i svih njenih anegdota, zgoda i nezgoda”, zaključio je na kraju Leleta.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više